Editie Ierland

Leuk dat je onze proeverij “Editie Ierland” wilt proberen.

De Ieren beschouwen zichzelf als de onbetwiste uitvinders van de whiskey die in enkele eeuwen tijd uitgroeide tot een immens populaire drank.

In de 18e eeuw waren er zo’n 1.200 distilleerderijen actief, waarvan een groot deel illegaal. Ze ontdoken de belasting die de overheid hief op mout (ontkiemde gerstekorrels), de grondstof voor whisky. De Ierse regering probeerde deze illegale praktijken uit te roeien. Dat lukte grotendeels: in 1822 waren er nog maar 800 illegale stokerijen over. Het aantal legale distilleerderijen besloeg toen inmiddels enkele tientallen. Het aantal distilleerderijen nam in de decennia daarna steeds verder af.

In 1887 waren er nog maar 28 distilleerderijen actief in Ierland. Belasting De Ierse overheid hief belasting op mout, maar niet op de gerstekorrels zelf. Om minder belasting te betalen gebruikten de Ieren ook ongemoute gerst om te distilleren. Ook vandaag de dag worden veel Ierse whiskeys gestookt van een mengsel van ongemoute en gemoute gerst, doorgaans in de verhouding 60:40. Ze distilleren drie keer in plaats van de in Schotland gebruikelijke twee keer. Dat komt omdat de suikers in ongemoute gerst zich moeilijker in alcohol laten omzetten dan die in gemoute gerst.

Wordt gemoute gerst gebruikt, dan wordt dat gedroogd zonder dat rook ermee in contact komt. Ierse whiskey is daarom niet rokerig in tegenstelling tot Schotse whisky.

Tegenslagen Aan het begin van de 20e eeuw kreeg de Ierse whiskey industrie enkele grote tegenslagen te verwerken. Na de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog en de Burgeroorlog konden de Ieren door een Brits handelsembargo niet meer exporteren naar landen van het Britse rijk, waaronder Groot-Brittannië zelf, Canada, Australië en Zuid-Afrika. De Amerikaanse Drooglegging (1920-1933) sloot ook de Amerikaanse markt af en niet lang daarna volgde de Tweede Wereldoorlog. Het merendeel van de weinige distilleerderijen die Ierland nog had, overleefde deze tegenslagen niet. Tegenwoordig heeft Ierland weer meer dan een dozijn actieve distilleerderijen.

Geniet van deze vier prachtige Ierse whiskey’s die we voor jullie geselecteerd hebben.
Allemaal heel verschillend van smaakprofiel maar allemaal een echte Ierse whiskey.

Irish Whiskey #1

Fercullen 10 years old Single grain whiskey

40% Alc. vol

Fercullen 10 years old Single Grain whiskey wordt gemaakt door de Powerscourt Distillery. Deze distilleerderij is gevestigd in één van de oude bijgebouwen van één van de meest vooraanstaande landgoederen in Ierland: Powerscourt Estate.

De distilleerderij wordt geleid door Noel Sweeney, die eerder alle whiskey van Cooley produceerde.

 Deze whisky heeft voor ongeveer 10 jaar gerijpt in vaten van Amerikaans eiken. Daarna volgt een finish in ex-bourbonvaten.  

KLEUR:
Gepoetst koper

NEUS:
Vanille, citrus, honing, kruidig, amandel, snoep, sinaasappel en eiken.

SMAAK:
Zacht, zoet, granig met een complexiteit van eiken, fruit an zoetheid.

AFDRONK:
Een zijdezacht begin tmet ene langdurig blijvende zoetheid met tonen van vanille en eikenhout. 

Irish Whiskey #2

Busmills Black Bush Blended Whiskey

40% Alc vol

De Bushmills Distillery is de oudste whisky distilleerderij ter wereld met een licentie. De vergunning werd officieel al in 1608 uitgegeven. 

Het geheim van Bushmills Black Bush Ierse whiskey is de samenvoeging van 7 jaar, op Spaanse Oloroso sherryvaten, gerijpte malt whiskey, met een zoete, batch-gedistilleerde graan whiskey. Het % malt whiskey in deze blend is ongeveer 80%. Dit unieke recept betekent dat Black Bush rijke, fruitige tonen en een diep, intens karakter heeft.

KLEUR:

Licht amber

NEUS:
Zuur, zoet en kruidig
Gepocheerde peer, perzik en ananas

SMAAK:
Rijp rood fruit
Zwartenbessentaart, een beetje zuur met peper

AFDRONK:
Behoorlijk lange afdronk
Sappig, zuur en bevredigend

 

Irish Whiskey #3

McConnell's 5 years old Blended Whisky

42% Alc. vol
In 1776 opende McConnel’s hun distilleerderij in Belfast waar ze de eerste Noord Ierse Whisky maakten. De McConnell’s werd wereldwijd verkocht tot aan de jaren ’20 van de vorige eeuw. De drooglegging in de Verenigde Staten legde de vraag in de grootste afzetmarkt in één keer stil. De zeer sterke afname in de vraag naar Ierse Whisky dwong de distilleerderij uiteindelijke haar deuren in de jaren ’30 te sluiten. Maar anno 2021 wordt McConnell’s nieuw leven ingeblazen met deze robuuste, zijdezacht whisky om van te genieten. De McConnell’s Irish Whisky 5 years old is een 5 jaar oude Ierse whisky en een replica van een in 1776 op de markt gebrachte botteling. Dit is een blend van Ierse malt en graan whisky gerijpt in bourbon vaten en gebotteld op 42%.
KLEUR:
Kastanje / Olorosso Sherry

NEUS:
Lichte citrus tonen met peper en vanille

SMAAK:
Aardeachtige fruit tonen, butterscotch, vanille, witte peper en eiken

AFDRONK:
Zoet, kruiden, eiken en rijp fruit

Teeling Single Malt whiskey

46% Alc. vol

Door gebruik te maken van verschillende innovatieve technieken op gebied van vatrijping heeft Teeling een unieke Single Malt gecreëerd. In het proces is soms alleen een finish, en soms een volledige rijping op 5 verschillende “wijn” vaten toegepast. Hierbij is gebruik gemaakt van verschillende whisky’s. Die hebben leeftijden tussen de 7 en 23 jaar oud. Door dit process toe te passen beschikt deze mooie single malt van Teeling over een uniek en zeer breed smaakpallet.
Gemaakt van uitsluitend Ierse whisky’s. Gedistilleerd uit 100% gemoute gerst, gerijpt en afgewerkt in ex- Sherry, Port, Madeira, White Burgundy en Cabernet Sauvignon vaten. Hierdoor bezit deze Ierse Single Malt Whisky een uniek fruit-voorwaarts smaakprofiel dat complex, maar ook zeker uitgebalanceerd is. Vaak omschreven als “een symfonie” van vele smaken.

KLEUR:
Stro goud

NEUS:
Levendig met noten van meloen, vijgen, toffee en citroen

SMAAK:
Een balans mix van droge vruchten, citrus, vanille, kruiden en knoflook

AFDRONK:
Lang met zoetheid in harmonie met droge tannines van het hout

Whiskey v.s. Whisky
De sterke drank die wij nu whisky noemen, werd voorheen door monniken geproduceerd als medicijn. Het woord whisky komt daarom van de Latijnse woorden ‘ Aqua vitae’ dat je kan vertalen als ‘levenswater’. De Kelten verbasterden dit tot ‘Usque beatha’ dat weer ingekort werd tot ‘uisge’ (uitspraak “iske” zoals in Suske Wiske maar dan zonder W). Toen ‘uisge’ later populair werd in Engeland hadden de Engelsen moeite met het uitspreken ervan. ‘Uisge’ verdween langzamerhand en ‘whisky’ kwam ervoor in de plaats.

Van Ierland: whiskey
Zoals je geleerd hebt wordt whisky tegenwoordig in veel verschillende landen gemaakt. Heb je gezien dat we soms whisky schreven en dan weer whiskey? Het verschil in spelling heeft altijd te maken met de herkomst van de whisky,  alleen zijn er uiteenlopende verhalen over het waarom. Wij zijn gecharmeerd van het verhaal dat de Ieren, de uitvinders van whiskey, het van oudsher whiskey noemden. Uiteindelijk zorgden zij ervoor dat hun drank ook in Schotland en Amerika geproduceerd zou worden. In het begin hanteerde men daar dus ook het woord whiskey met een ‘e’.

Naar Schotland: whisky
De Schotten, apart volkje als ze zijn, wilden zich echter onderscheiden omdat zij vonden dat ze een veel betere kwaliteit whisky maakten. Dus skipten ze de ‘e’ en spelden voorheen whiskey als whisky. Het kan ook zijn dat het te maken heeft gehad met de afsplitsing van Ierland in 1916. Na die tijd zien we de spelling zonder ‘e’ namelijk opkomen. Omdat de Schotten daarna whisky als drank groot gemaakt hebben, hanteren landen die later begonnen zijn met het maken van whisky (zoals Japan, Taiwan en Nederland) de Schotse spelling zonder ‘e’.

5/5
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Janet Morris
Designer - Minio